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dc.contributor.authorPedrosa, Aline Pereira-
dc.contributor.authorPeres, Wilza Arantes Ferreira-
dc.contributor.authorMartucci, Renata Brum-
dc.contributor.authorOliveira, Livia Costa de-
dc.contributor.authorPaes, Tatiana Cathoud do Amaral-
dc.date.accessioned2022-05-04T12:52:11Z-
dc.date.available2022-05-04T12:52:11Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationOLIVEIRA, Livia Costa de et al. Modified nutrition risk in the critically Ill (mNUTRIC) score as a prognostic marker in cancer patients. Brazilian Journal of Development, Curitiba, v.7, n.7, p. 70720-70528 jul. 2021.-
dc.identifier.issn2525-8761-
dc.identifier.urihttp://sr-vmlxaph03:8080/jspui/handle/123456789/6800-
dc.descriptionp. 70720-70528.-
dc.description.abstractThis study was aimed at evaluating the association of the Modified Nutrition Risk in the Critically Ill (mNUTRIC) Score with outcomes in critically ill cancer patients. Methods: It was an observational prospective cohort study in which the Brazilian Journal of Development ISSN: 2525-8761 70721 Brazilian Journal of Development, Curitiba, v.7, n.7, p. 70720-70528 jul. 2021 patients were followed up for 28 days after their admission to the Intensive Care Unit (ICU). The logistic, linear regression models with negative binomial response and the Cox proportional hazards model were used to associate the mNUTRIC score and the outcomes. Results: Sixty patients were included in the study. Cancer patients who had higher values on the mNUTRIC score were older, showed worse performance status, a high C-reactive protein level, a greater need for the use of mechanical ventilation (MV), and stayed longer at the ICU. Additionally, cancer patients with a high nutritional risk were 134.9 times more likely to use MV, with an increase of 7.4 days in their ICU stay. No significant differences were found for not active cancer patients. Twenty-five percent of the patients died during the follow-up. Conclusion: The mNUTRIC score was effective as a predictor of the MV use and ICU length of stay in critical cancer patients. This instrument was capable of identifying patients who required an early nutritional intervention.-
dc.publisherBrazilian Journal of Developmentpt_BR
dc.subjectCuidados Críticospt_BR
dc.subjectCritical Carept_BR
dc.subjectNeoplasiaspt_BR
dc.subjectNeoplasmspt_BR
dc.subjectAvaliação Nutricionalpt_BR
dc.subjectNutrition Assessmentpt_BR
dc.subjectPrognósticopt_BR
dc.subjectPrognosispt_BR
dc.titleModified nutrition risk in the critically Ill (mNUTRIC) score as a prognostic marker in cancer patientspt_BR
dc.title.alternativeRisco nutricional modificado nos doentes críticos (mNUTRIC) pontuação como marcador prognóstico em pacientes com cancropt_BR
dc.TypeArticlept_BR
dc.description.abstractenEste estudo teve como objetivo avaliar a associação da pontuação de Risco Nutricional Modificado em Doentes Críticos (mNUTRIC) com resultados em pacientes com cancro em estado crítico. Métodos: Foi um estudo de coorte prospectivo observacional no qual os pacientes foram acompanhados durante 28 dias após a sua admissão na Unidade de Cuidados Intensivos (UCI). Os modelos de regressão logística e linear com resposta binomial negativa e o modelo de riscos proporcionais Cox foram utilizados para associar a pontuação mNUTRIC e os resultados. Resultados: Sessenta pacientes foram incluídos no estudo. Os pacientes com cancro que tinham valores mais elevados na pontuação mNUTRIC eram mais velhos, apresentavam pior estado de desempenho, um nível elevado de proteína C reactiva, uma maior necessidade de utilização de ventilação mecânica (VM), e permaneceram mais tempo na UCI. Além disso, os doentes com cancro com elevado risco nutricional tinham 134,9 vezes mais probabilidades de utilizar a VM, com um aumento de 7,4 dias na sua estadia na UCI. Não foram encontradas diferenças significativas para os doentes com cancro não ativos. Vinte e cinco por cento dos doentes morreram durante o seguimento. Conclusão: A pontuação mNUTRIC foi eficaz como preditor da utilização da VM e do tempo de internamento na UCI em pacientes com cancro em estado crítico. Este instrumento foi capaz de identificar os pacientes que necessitavam de uma intervenção nutricional precoce.-
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